Pils

De bieren

De Alfa Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij uit Thull (gemeente Schinnen). Alfa is een familiebedrijf (familie Meens) Het water waarmee het bier wordt gebrouwen, wordt opgepompt uit een eeuwenoude bron uit de diepe ondergrond van Schinnen. Uit de bron welt zacht en zeer zuiver water spontaan op, dat zonder bewerking geschikt is om mee te brouwen. Meens Brouwerij (Alfa is de productnaam en zo wordt vaker de brouwerij ook genoemd) is altijd een familiebedrijf gebleven. De achterkleinzoons van de oprichter vormen nu de directie.

alfa

De smaak van Alfa Bier wordt gedomineerd door een sterke moutsmaak. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brand Bier, waar de hopsmaak sterker vertegenwoordigd is.

Brand te Wijlre is de oudste bierbrouwerij van Nederland. Sinds 1340 wordt in Wijlre bier gebrouwen.

In 1961 wordt de brouwerij hofleverancier en in 1971 volgde het predicaat Koninklijk. Op 19 april 1989 wordt bekend dat Heineken de brouwerij van de familie Brand heeft overgenomen. Daarmee verloor Brand in 1992 het predicaat hofleverancier, omdat de brouwerij niet meer aan de eisen voor hofleverancier voldeed. De overname brengt een schok teweeg in Limburg, maar Brand bier wordt nog steeds enkel in Wijlre gebrouwen.

brand

Brand Pilsener (sinds 1902) – 5% alc. – goudgeel bier met aangename hopbitterheid.

Jupiler is een Belgisch pilsbier met een marktaandeel van zo’n 45% in het eigen land. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij Piedbœuf (onderdeel van Anheuser-Busch InBev) in het plaatsje Jupille-sur-Meuse, een deelgemeente van Luik.[1] Het complex ligt aan beide zijden van de spoorlijn Maastricht-Luik.

jupiler

Jupiler heeft een zacht bittere smaak en bevat 5,2% alcohol. Het wordt het best gedronken op een temperatuur van 3°C, met een flinke schuimkraag.