Speciaal bier

ontdek-kriekmax

Ontdek Kriek Max

Zich baserend op de voortdurende vraag van de consument naar een kriek met nog meer smaak bracht brouwerij Bockor in 2002 deze kriek op de markt teneinde een nieuwe impuls te geven aan het kriekbiersegment.

De positionering van de Kriek Max is verschillend van de traditionele Kriek Jacobins in de zin dat voor de Kriek Max een lichter alcoholvolume van 3.5% wordt aangehouden. Bovendien bevat de Kriek Max maar eventjes 25% krieken en wordt er zodoende meer aandacht besteed aan een fruitigere en nog vollere smaak.

De Kriek Max wordt gebrouwen op basis van spontane gisting (ook wel foederbier genaamd). De perfecte combinatie van krieken en natuurlijke sappen en aroma’s, samen met het basisbier bezorgen deze kriek niet enkel zijn uitstekende smaak maar ook zijn aangename geur. De baseline “max” suggereert een maximale smaak en wordt zodoende een duidelijk productimago. Zijn heldere, donkerrode kleur en zijn zeer fruitig karakter zullen menig consument bekoren.

Geserveerd in zijn specifiek kelkvormig glas op een elegante voet is de Kriek Max de max voor de echte kriekbierliefhebber!

World’s Best Kriek

In 2011 wordt op de WBA (World Beer Awards) Kriek Max verkozen tot World’s Best Kriek.

Dit is nog maar eens het teken dat Kriek Max enorm in de smaak valt bij zowel jong als oud.

Type bier:                                       Kriekbier

Alcoholsgraad:                               3.5%

Aanbevolen schenktemperatuur: 5-8°

Inhoud fles: 25cl
Inhoud vat: 20l

Erdinger

9B721A22FDD56EC9599494AEC3339F.jpg

In 1886 wordt in het plaatsje Erding in de Duitse deelstaat Beieren de Erdinger Weissbrau opgericht door een zekere Johann Kienle. Deze Kienle – we weten niet heel veel van de goede man, maar we zijn hem erg dankbaar – verkoopt de brouwerij in 1890. De huidige eigenaren, de familie Brombach, komt echter pas in het bezit van de brouwerij in het jaar 1930. Op dat moment bezit de familie al een mouterij.

Er volgt een gestage groei tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Maar vanaf ongeveer 1965 gaat het ineens hard met de productie van het inmiddels bekende weissbier. In 1990 wordt de grens van 1 miljoen hectoliter gepasseerd.

Desperados

desperados

Een fles Desperados

Desperados is een bier met toegevoegd tequila-aroma met een alcoholgehalte van 5,9% Vol.

Daarom heeft het ook een zoete smaak, in tegenstelling tot een gewone pils. Het bier waar Desperados van gemaakt wordt is een lager bier. Desperados werd voor het eerst in 1995 gebrouwen in Frankrijk door Brasserie Fischer (sinds 1996 in handen van Heineken). Inmiddels wordt het in meer dan 50 landen verkocht. Desperados wordt sinds 2012 ook in Nederland gebrouwen.

Desperados 5,9%

brandd

Brand Dubbelbock

Tweemaal gerijpt, dubbel zo smaakvol.

Brand Dubbelbock dankt zijn rijke en robuuste smaak aan de dubbele rijping. De bijzondere blend van gebrande moutsoorten geeft Brand Dubbelbok de prachtige, robijn rode kleur. Brand Dubbelbock is door zijn krachtige, moutige karakter een echt herfstbier.

Door zijn bijzondere moutsamenstelling van caravienne en pale ale mout die op verschillende temperaturen gebrand zijn, krijgt ons Dubbelbock zijn prachtig donkerrode kleur die zo goed bij de herfst past. De kenmerkende hopbitterheid is afkomstig van onze Hallertauhop. Dubbelbock is een echt herfstbier dat ieder jaar vanaf de derde week van september verkrijgbaar is.

DE SMAAK VAN BRAND DUBBELBOCK

Door de langere rijping als gevolg van de dubbele lager tijd in onze oude brouwerij in Wijlre, in combinatie met zijn karakteristieke hopbitterheid en moutsamenstelling heeft deze Dubbelbock een rijke en robuuste smaak. Van Dubbelbock kun je het best genieten in een zogenaamd tulpglas, dat met zijn bolle vorm de aroma’s van het bier gevangen houdt in het

glas.

Brand Dubbelbock komt het best tot zijn recht in een tulpglas.

Productsamenstelling

Stamwort: 18-19 Gew. %
Alcohol: 7,5 Vol.%
Koolhydraten: 5 Gram/ 100 ml
Eiwitten: 0,6 Gram/ 100 ml

Energetische waarde: 290 Kjoule/ 100 ml = 70 kcal/ 100 ml

Bitterheid: 27 EBE
Gisting: Ondergistend bier
Kleur: 65 EBC, diep roodbruin
Helderheid: Briljant
Schuim: Licht cremig
CO2: Constante en verfrissende stroom

Trappistes Rochefort en Grimbergen

Rochefort en zijn bier

Rochefort wordt gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Saint-Remy. Deze abdij ligt tegen het Belgische plaatsje Rochefort aan en dateert al uit het jaar 1230. Eeuwen later, in de 16e eeuw is men hier pas begonnen met het brouwen van bier, maar door het regime van Napoleon heeft deze abdij lang stilgelegen. Pas in 1887 is men weer begonnen met het brouwen. Rochefort is een commercieel bier geworden in een bepaalde hoeveelheid. Er wordt, net als in het klooster van Westvleteren, niet meer gebrouwen dan nodig is voor de onderhoud van hen zelf en het klooster. Men produceert niet meer dan nodig is, ondanks de grote belangstelling van buitenaf. Daarnaast dienen zij hun volledig bestaan op aan het dienen van de Heer.

Dit alles maakt het bier tot een geheimzinnig en bijzonder bier, welke in drie varianten verkrijgbaar zijn. Het verschil in deze drie bieren betreft alleen het alcoholpercentage. De bereiding, het brouwen, is voor alle bieren gelijk. Bij elke variant wordt er kandijsuiker toegevoegd voor het bottelen wat de hergisting op de fles bevordert. Na zes maanden in de fles te zitten zijn de bieren qua gisting klaar voor consumptie. Tracht men dit bier langer te bewaren dan zal het bier zich nog een jaar verder ontwikkelingen in de fles. Vaak worden de smaakelementen hier nog beter door.

Rochefort 6

De 6 van Rochefort is de lichtste variant van de drie types die de monniken brouwen. Toch betreft dit biertje al een percentage van 7,5% alcohol en is daardoor een niet te onderschatten bier. In de neus ruikt u wellicht toetsen van koffie en chocolade. En ook bij het proeven gaan vaak de eerste gedachten richting de koffie. Ook door het ontdekken van de chocoladetonen heeft dit bier een mooie verhouding. De afdronk is ietwat zoetig die ervoor zorgt dat het proeven van dit bier compleet maakt. De ideale temperatuur om deze te serveren ligt tussen de 12 – 14 graden celsius. Deze variant is te herkennen, uiteraard aan het etiket, maar tevens aan de rode kroonkurk die de fles met zich meedraagt.

Rochefort 8

De nummer 8 van Rochefort is de middelste van de drie varianten. Vaak wordt deze als meetpunt gezien van alle brouwactiviteiten van de brouwerij. Dit biertje heeft een alcoholpercentage van 9,2% en is zoet en fruitig van smaak. De afdronk van dit bier is ietwat bitter en bij het inschenken ruikt u eerst wat geroosterd mout. Bij het inschenken ziet u een mooi bier met een koperbruine kleur. De Rochefort 8 heeft een groene kroonkurk op de fles. Ook hier is de beste temperatuur om het te serveren tussen de 12 – 14 graden celsius.

Rochefort 10

De sterktste variant van Rochefort. Met een alcoholpercentage van maar liefst 11,3% mag het zich de sterkste trappist van allemaal noemen. Moeilijk te verkrijgen, maar een dijk van een bier om van te genieten. Na het inschenken valt de schuimkraag snel in en blijft er niet veel meer over dan donkerrood bier met een sterke geur die doet denken aan elementen van fruit. De smaak daarentegen is echter verrassend en een sensatie voor deze sterke trappist. Het is namelijk zacht en zoet, maar toch zeker robuust. U proeft namelijk zeker de sterke smaak van het alcohol wat u een aangenaam warm gevoel geeft bij het drinken. De 10, met zijn blauwe kroonkurk, is volgens kenners de beste van Rochefort en wellicht onder de trappisten.

Conclusie

Wilt u dus graag echt eens een keer wat anders en bijzonders drinken dan wat u gewend bent. Drink dan eens een Rochefort 6, 8 of 10. Het is een bier om werkelijk van te genieten. Door de moeizame verkrijgbaarheid is het zeker de moeite waard om het bier te kopen, wanneer u het hem ziet staan bij een slijter. Bewaar gerust dit bier en maakt u zich geen zorgen als het over de houdsbaarheidsdatum komt. Vaak wordt deze nog nog smaakvoller naarmate hij langer in de fles zit. Geniet ervan!

Het assortiment van Grimbergen

Grimbergen heeft een assortiment van vier verschillende bieren, namelijk de Grimbergen Blond, Dubbel, Triple en de Optimo Bruno. Al deze bieren van hoge gisting zijn gebrouwen met de grootste zorg binnen de muren van de Abdij. Hiervoor worden de beste ingrediënten gebruikt volgens een eeuwenlange traditie. Dit is het grootste geheim van Grimbergen dat sinds eeuwen in bewaring is bij de broeders en met de meeste zorg wordt gekoesterd.

Grimbergen Dubbel

De tweede variant van Grimbergen is de dubbel. Deze heeft een alcoholpercentage van 6,5% en is daardoor minder zwaar dan zijn blonde variant. De dubbel heeft een mooi donker bordeauxrode kleur met een volle smaak en een fruitig moutaroma. Deze moutsmaak bevat accenten/toetsen van caramel en gebrande koffie. Deze smaak en kleur is ontstaan door de combinatie van de diverse moutsoorten en de dubbele gisting van het product. Deze Belgische abdijdubbel kan het best worden genuttigd op een temperatuur van 10-12 graden Celsius.